deespe, to przez brak czasu :cry: , w dwóch sklepach w których pytałem nie mieli takiego jak potrzeba.
Jak nie trafię w najbliższym czasie to poproszę o pomoc kumpli z OCP
Zauważyłem, że większość dyskusji nt. tuningu audio dotyczy O1. Czy to znaczy, że umiejscowienie przednich głośników w O2 z góry wyklucza zbudowanie jakiegoś przyzwoicie grającego systemu audio?
Jak na razie auto jest na gwarancji (co wyklucza większe przeróbki), ma tylko głośniki z przodu, a dźwięk wydaje Pioneer DEH1400. Układ ten, łagodnie mówiąc, nie najlepiej.
Czy wytłumienie drzwi + dystanse + lepsze kable + głośników na inne + dołożenie tylnych coś tutaj pomoże?
Będę wzięczny za opinie, ewentualnie za polecenie jakiejś firmy car-audio z okolic Śląska.
Czy wytłumienie drzwi + dystanse + lepsze kable + głośników na inne + dołożenie tylnych coś tutaj pomoże?
napewno pomoże, ale bez ostrej ingerencji w tapicerkę drzwi nie ma co liczyć na jakieś większe efekty
niestety drzwi w O2 zaprojektowali handlowcy i spece od marketingu, a nie inżynierowie;
na co uzytkownicy O2 lubiący posłuchać porządnie muzyki w aucie cierpia i beda cierpiec
[ Dodano: Sob 31 Mar, 07 21:20 ]
Zamieszczone przez kriso
ewentualnie za polecenie jakiejś firmy car-audio z okolic Śląska
w tej kwestii tradycyjnie polecany jest CAS KP z Mielca (wiem, że to nie Śląsk, ale warto do niego pojechać) - www.audiocar.pl
With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Tak sie podczepie pod temat O2 i audio - co powiecie na Audience Cd + Sound System ?? warte to dopłaty ?? czy predzej czy pózniej trzeba bedzie wymienic na custom ??
Sound System - 12 głośników + wzmacniacz z korektorem.
Nie jestem audiofilem, mam SS + Audience i mi to wystarcza. Ponadto mam przenośny odtwarzacz DVD i po podłączeniu do tego zestawu audio jak najbardziej prawidłowe.
Dla audiofili - nie warto, dla normalnych - różnica do standardu duża, tylko ta cena...
A ja powiem, ze Audience ma jedna zaleta, ma wbudowana zmieniarke, co przy dobrych negocjacjach mozna miec za free, to ze ma MP3 to nic, bo teraz Stream tez ma, ale z nim nie ma tylu problemow co ze Streamem
Dziękuję za odpowiedzi. Kreatywne krajanie tapicerki odpada, bo autko jest na gwarancji. Wobec takiej sytuacji chyba korzystniej będzie zainwestować w domowy sprzęt grający, a w autku zostawić to co jest. Może SS+Audience wcale nie był taką głupią alternatywą - tylko że przy kupnie wychodziłem z założenia, że niemal wszystko będzie grało lepiej niż fabryczna instalacja i to jeszcze za mniejsze pieniądze. A skoro już przy pieniądzach jesteśmy, ile może kosztować robocizna w CAS KP, biorąc pod uwagę zakres podany w pierwszym moim poście u góry? Bo cenę sprzętu potrafię sobie wyobrazić...
sound system to jakis dziwny wzmak z cyfrowa korekcja pasma sterwana przez radio ze zmienarka czyli audience kazdy z 12 głosnikow zasila osobno taka troszke kupa, wyciszyc, wywalic wzmaka + nowe glosniki to jedyne co by naprawde poprawilo dzwiek, bo tak to sredniotonowy niemilosiernie falszuje wysokich jest za dużo a niskie bez wyciszenia pierdza, to moje odczucia po 1,5 rocznym stazu z tym super wynalazkiem
A ja powiem, ze Audience ma jedna zaleta, ma wbudowana zmieniarke, co przy dobrych negocjacjach mozna miec za free, to ze ma MP3 to nic, bo teraz Stream tez ma, ale z nim nie ma tylu problemow co ze Streamem
A o jakich problemach mowa ?
Bo ja mam Audience, choć bez sound systems, i nie mam praktycznie żadnych kłopotów.
mam o2 i radio Stream, co raz cos mi strzeli z glosnikow i radio sie zawiesza (pokazuje CD error - choc w 90% przypadkow nie ma zadnej plyty w srodku). Wystepuje to mniej wiecej raz na miesiac, gora dwa razy.
Ponieważ zacząłem ten wątek, czuję się zobowiązany napisać o tym, jak skończyły się moje boje o lepszy system audio.
Po pierwsze, jako radio gra obecnie firmowe AUDIENCE. Jestem z niego w miarę zadowlony, główne zalety to pełna integracja z deską rozdzielczą, odtwarzanie MP3 oraz wbudowana zmieniarka. Dotychczas nie miałem "strzałów" z głośników. Wadą jest subiektywnie słaby jakościowo odbiór stacji radiowych.
Po drugie, jeśli chodzi o instalację audio, oddałem moje auto w ręce firmy car audio, mającej siedzibę w moim mieście. Z efektu ich działań (tzn. wymiana głośników w drzwiach przednich, wygłuszenie, zabudowa głośników z tyłu i wzmacniacz) jestem bardziej niż zadowolony. Silny i czysty dźwięk, z pięknymi basami, docierający mimo standardowego rozmieszczenia głosników jak najbardziej od przodu słuchacza.
Ogólnie mogę powiedzieć, że osiągnąłem dokładnie to, o co mi chodziło i jestem usatysfakcjonowany wynikiem.
Mam nadzieję, że ten wątek okaże się komuś pomocny. Z mojej strony to szystko.
Komentarz